ZWANGER NA EEN NARE BEVALLING, WAT NU?

Het zou een fijne tijd vol verwondering moeten zijn. Maar misschien voelt het voor jou ook alsof je een tijdbom hebt ingeslikt. Als je al een keer eerder een kindje hebt gekregen en de bevalling erg tegenviel of het een traumatische bevalling was, kun je er erg tegenop zien om te bevallen. Logisch, het laatste wat je wilt is weer op die emotioneel verlaten, pijnlijke kwetsbare plek zijn waar alle controle je ontglipt. In dit blog vertelt Maartje over wat in die situaties kan bijdragen aan een fijne bevalling.

Drie punten die bijdragen aan een fijne bevalling

In mijn werk als zwangerschapsdocent spreek ik veel vrouwen die al een keer eerder zijn bevallen en op zoek zijn naar heling, acceptatie van wat er gebeurd is en vooral: een nieuwe kans op een fijne bevalling. Maar hoe krijg je dat voor elkaar?

Je zou misschien denken dat het vooral belangrijk is dat je baby goed ligt, dat jij een beetje fit bent en dat de omstandigheden meewerken. Tuurlijk, allemaal mooi meegenomen. Maar wat er eigenlijk het meeste toe doet zijn de volgende drie dingen:

 1. Het gevoel hebben ‘Dit kan ik, dit ga ik doen’ en je daarin gesteund voelen
 2. Zelf eigenaar zijn over de bevalling: weloverwogen keuzes kunnen maken en autonomie hebben
 3. Een goede relatie hebben met jezelf en de mensen om je heen (tijdens de bevalling).

Als je een vervelende of traumatische bevalling meegemaakt hebt zul je waarschijnlijk zien dat in jouw verhaal het op minstens een van deze drie punten helemaal misliep. Misschien wel op alle drie. In dit blog wil ik je laten zien waarom ze zo belangrijk zijn en wat je zelf kunt doen om met frisse moed aan je volgende bevalling te beginnen.

 1. Het gevoel hebben ‘Dit kan ik, dit ga ik doen’ en je daarin gesteund voelen

Woorden hebben kracht. Hoe bizar het misschien in eerste instantie ook voelt, zeg het tegen jezelf. Dit is jouw taak en jouw missie. Je kunt dit! Wanneer je een basisvertrouwen hebt in je eigen kunnen, je lichaam en je vermogen om wijze beslissingen te nemen, is dat een stevig begin. Dat komt voor veel vrouwen niet vanzelf, zeker niet als een vorige bevalling niet fijn is verlopen of als je met uitdagende omstandigheden te maken hebt. Hoe kun je dan toch aan deze zelfverzekerdheid werken?

 • Verwerk eerst je vorige bevalling. Is dat voor je gevoel nog niet helemaal gebeurd? Begin dan met het lezen van het boek ‘Perfecte bevallingen bestaan niet’ een heel fijn boek waarin je ook zult merken of het bezig zijn met het boek voldoende is of dat je hier meer zorg bij nodig hebt.
 • Verzamel kennis over bevallen en positieve bevallingsverhalen. Kennis over hoe bevallen werkt en waarom het een vorige keer niet fijn is gelopen geeft inzicht.
 • Kom de Goed Geweven cursus volgen, er is altijd ruimte voor jouw verhaal en je vragen. Juist als je een nare ervaring achter de rug hebben kan een cursus heel helpend zijn om een nieuwe start te maken.
 • Neem je eigen overtuigingen over bevallen onder de loep. Kloppen ze nog, nu je meer info hebt verzameld? Zijn ze helpend om je over te geven aan de bevalling of houden ze je juist tegen?
 • Verzamel mensen om je heen die in jou en je bevallig geloven. Dit moedigt aan en geeft vertrouwen.
 • Bescherm jezelf tegen mensen of verhalen waarvan je onzeker wordt.

2. Zelf eigenaar zijn van de bevalling: autonomie hebben en weloverwogen keuzes maken.

Om fijn te kunnen bevallen moet je je eigen keuzes kunnen maken. Simpelweg omdat het zo belangrijk is om je instinct te kunnen volgen. Je bent met iets bezig dat vraagt om beweging, geduld en overgave en jij moet het zelf doen. Wanneer je dan op je rug op bed aan een aantal monitors en infusen vastgebonden bent, de klok maar door lijkt te tikken en je geen kant op kunt, voelt dat heel vervelend. Het lijkt dan misschien alsof iedereen met je bevalling bezig is en er verstand van heeft, behalve jij. Hoe houd je de autonomie?

 • Zorg dat je voldoende weet over bevallen. Denk aan veel voorkomende ‘problemen’ en de procedures daar omheen zodat je je uit het veld geslagen bent en je overrompeld voelt bij de minste tegenvaller.
 • Realiseer je dat er voor alle medische ingrepen toestemming van jou nodig is en dat je er recht op hebt om een geïnformeerde beslissing te maken.
 • Maak een geboorteplan (een beschrijving van hoe je wilt bevallen, wie er bij mag zijn, wat je wel of niet wilt, uitgaande van ideale en minder ideale situaties) en bespreek dat met je partner en je zorgverlener.

3. Een goede relatie hebben met jezelf en de mensen om je heen (voor en tijdens de bevalling)

Wanneer je zeker bent over jezelf en je veilig, vertrouwd en geborgen voelt bij de mensen die om je heen zijn tijdens de bevalling, kan dat enorm helpend zijn. Allereerst fysiek, omdat je gelukshormonen een boost krijgen door fijn contact. Dat zijn precies de hormonen die de bevalling vooruit helpen. Maar ook is het emotioneel helpend omdat je bevalling zo’n kwetsbare gebeurtenis is. Wanneer je de juiste mensen om je heen hebt, kunnen moeilijke omstandigheden veel beter te handelen zijn en kun je er achteraf vaak met een goed gevoel op terugkijken.

Is dat niet het geval en heb je het gevoel in de steek gelaten te zijn, afgekat te zijn, werd er openlijk aan je getwijfeld, ben je voorbijgelopen of gekleineerd? Dan kan dat een groot stempel op je bevalling drukken.

Nog een paar tips:
 • Bereid je samen met je partner voor op de bevalling. Hij hoeft echt niet al je zwangerschaps glossy’s te gaan lezen. Maar jij moet het vertrouwen hebben dat hij er voor je gaat zijn en hij moet stevig in zijn schoenen staan wanneer het gaat om jouw wensen en je kunnen beschermen.
 • Wie wil je nog meer bij de bevalling? Bedenk welke invloed mensen zouden kunnen hebben: gaat deze persoon jou helpen de finish te halen of niet?
 • Je weet niet altijd welke zorgverlener bij je bevalling aanwezig is. Misschien is er een dienstwissel tijdens je bevalling of verplaats je tijdens de bevalling naar het ziekenhuis. Vind je dat een eng idee? Je kunt doulazorg inhuren. Dan weet je dat er in elk geval een vertrouwd gezicht mee gaat. Een doula is een ervaren vrouw die de hele tijd bij je bevalling blijft met als enige doel jou te steunen, met zorg en liefde te omgeven en te zorgen dat je zo comfortabel mogelijk kunt bevallen.