Zuiver Zwanger, het nieuwe zwangerschapsboek waar ik blij van word..

Ik was echt even verbaasd toen ik het las, een berichtje van een cursist: Kijk wat ik hier in de boekhandel zie liggen! Eindelijk, een zwangerschapsboek van in de winkels voor vrouwen die deze bijzondere tijd graag samen met God willen meemaken.

Zwanger zijn en bevallen met Gods hulp, belooft de titel. Ik kan niet wachten.

Stiekem ben ik natuurlijk ook heel benieuwd naar de visie achter dit boek. Juist omdat ik er zelf de afgelopen jaren heel diep in dit thema gedoken ben en echt alles heb gelezen wat ik in handen kon krijgen. Het boek ‘supernatural childbirth’ van Jackie Maze, maar ook ‘Holy labor’ en ‘The joy of natural childbirth’ staan in mijn boekenkast. Allemaal boeken die Gods hart voor zwangerschap en bevalling zoeken, maar ook allemaal vanuit een net wat ander perspectief en; zo Amerikaans als wat.  Omdat onze bevalcultuur echt anders is dan in Amerika zou het heerlijk zijn om een boek te kunnen aanraden dat aansluit.

De volgende dag heb ik het in huis en ruim ik tijd in om aan het lezen te slaan terwijl de kids bij de oppas zijn. Werk is werk toch? Haha. Ik zet een extra bak koffie en duik erin.

Wat als eerste opvalt bij het doorbladeren; dit boek is heerlijk vormgegeven. Met echte foto’s van echte zwangere vrouwen die zomaar een vriendin zouden kunnen zijn. Dat geeft meteen een vertrouwd gevoel. En als ik begin te lezen, merk ik dat de toon van het hele boek warm en liefdevol is, gewoon alsof schrijfster Rianne zit te vertellen en ik lekker zit te luisteren.

En vertellen doet ze. Het boek is bestaat uit dertien hoofdstukken die allemaal een thema aansnijden over zwangerschap, bevalling maar ook (en dat zie je niet aan de titel) de kraamtijd, borstvoeding en het dragen van je baby.. Het bijzondere is dat Rianne er echt vanuit gaat dat je al deze dingen in verbondenheid met God mag gaan meemaken en dat de heilige Geest jou wil leiden in je keuzes en verlangens. Vaak haalt ze Bijbelteksten aan en laat ze je op verrassende manieren zien hoe God er ook in de kleine dingen wil zijn. Verwachten, baren, voeden en dragen zijn Bijbelse thema’s die vaak zo ondergesneeuwd zijn dat we ons er niet altijd van bewust zijn dat ze ons zo veel van Gods liefde laten zien.

Nergens tijdens het lezen krijg ik het gevoel dat ik wat moet, dat ik dingen juist zus of zo moet doen of dat ik het helemaal verkeerd heb aangepakt. En dat is echt knap in een boek dat zo veel onderwerpen aansnijdt waarin ik (en jij misschien ook wel) soms zo onzeker ben, verliezen heb geleden en gevoelig ben voor kritiek. Waar de Geest van de Heer is, is vrijheid. En die is op de pagina’s te voelen. 

Met 175 pagina’s en zo veel thema’s is er natuurlijk geen ruimte om overal heel diep op in te gaan. Een naam kiezen voor je baby, gezonde voeding, bevallen zonder pijn.. over alles wat aan bod komt, wordt je even aan het denken gezet en soms nieuwsgierig gemaakt om verder op onderzoek uit te gaan.

Zuiver Zwanger is een boek dat echt met je mee leeft. In een bevalcultuur waar meten weten is en waarin je je geleefd kunt voelen door alles wat er op je af komt, laat Rianne zien dat je zwanger mag zijn onder Gods zegenende handen. Van moederhart tot moederhart.