
Van de week was ik mijn badkamer aan het schoonmaken en bij wijze van uitzondering haalde ik ook het handdoekenkastje van de muur zodat ik ook eens achter de wasmachine kon stofzuigen. Naast spinnenwebben lag daar iets dat ik al heel, heel lang kwijt was. Mijn doosje met lillypadz zoogkompressen. Beetje zonde, want ze waren dus al zo lang zoek dat ze mijn hele borstvoedingsperiode achter de wasmachine hebben gelegen en nooit een borst met melk van dichtbij hebben gezien. Ik kocht ze toen ik zwanger was en heb ze een dagje uitgeprobeerd om te kijken hoe het werkte, daarna dacht ik ze opgeruimd de hebben maar toen ik de baby had en ging voeden kon ik ze opeens nergens meer vinden.
Ik durf het bijna niet te zeggen maar mijn lillypadz zijn niet de enige duurzame zoogkompressen die ik heb gekocht. Toen ik er achter kwam dat de lillypadz kwijt waren, bestelde ik snel bamboe zoogkompressen die je kunt uitwassen. Super zacht en je kunt ze tot in het oneindige gebruiken. Dat was ook mijn bedoeling in de kraamtijd, maar na twee dagen kliederen en verschrikkelijke jeuk stuurde ik mijn moeder naar de drogist om een pak wegwerp zoogkompressen die ik de rest van mijn voedingsperiode heb gebruikt.
Als je even rekent, weet je wat dat betekent. Ik heb met de beste bedoelingen meer dan 80 euro uitgegeven aan zoogkompressen. Tot zo ver het financiële voordeel van borstvoeding geven. Ik had het een beetje verdrongen, maar werd door mijn vondst weer met de neus op de feiten geduwd, dus het minste wat ik kan doen is er over bloggen zodat ik jou voor dezelfde fout kan behoeden. Welkom in de wereld van het zoogkompres. Je kunt beter even koffie pakken trouwens want dit wordt een lang verhaal. Wil je alleen de Bottom line hebben? Scroll dan naar beneden voor snel advies.
Wat zoogkompressen moeten doen
Zoogkompressen zijn absorberende schildjes die melk die uit je borsten lekt opvangen of onderdrukken. Tegelijkertijd hebben ze, afhankelijk van het soort BH dat je gebruikt, ook de functie om je borsten mooi rond in je BH te laten vallen en te zorgen dat je tepels niet door je shirt shinen. Je hebt duurzame zoogkompressen die je telkens wast en dus weer opnieuw kunt gebruiken en wegwerpzoogkompressen.
De ene moeder heeft tijdens haar hele borstvoedingsperiode en gedurende het einde van de zwangerschap zoogkompressen nodig, de andere alleen tijdens de opstartfase en weer een ander lekt nooit melk.
Een zoogkompres moet borstvoeden makkelijker maken, niet moeilijker. Als alles al niet als een trein loopt wil je niet dat je zoogkompressen je een extra reden geven de handdoek in de ring te gooien. Omdat je bij een kind gelijk ook een vuilnisbelt krijgt is het fijn als het afval dat je hebt van zoogkompressen een beetje binnen de perken blijft, duurzaamheid kan dus ook meewegen in je keuze. Wat ook belangrijk is, is de hygiëne om geen borstontsteking in de hand te werken wil je je borsten droog en schoon houden. Daarnaast verandert je boezem als je gaat voeden. Je gaat een voedingsbh dragen. Die BH kan padding hebben, als je dan ook nog een dik zoogkompres in je BH stopt en je borsten zijn nogal opgeblazen kan dat een beetje too much voelen. Een manier om dat te voorkomen is om BH’s te dragen zonder padding, maar dan is de vorm van het zoogkompres dat je gebruikt van grote invloed op hoe je borsten er uit zien onder je shirt en of je je tepels daar door heen ziet. O my, volg je het nog?
Dan nu je opties waar ik over mee kan praten:
Lillypads
Lillypads zijn dunne schildjes van silicone. In plaats van het opvangen van melk zorgen ze er voor dat de melk niet eens uit de borst kan ontsnappen. Ze plakken je borst als het ware af. Na ieder gebruik/iedere dag moet je ze schoonmaken met afwasmiddel zodat ze weer plakken. Ze duwen je tepel naar binnen waardoor je je borst heel netjes in een dunne BH kunt stoppen. Bijkomend voordeel is dat als je borsten al flink gegroeid zijn, je ze niet nog groter hoeft te laten lijken door je zoogkompres. Als je wilt kun je zelfs een dunne BH dragen met een superdun zoogkompres. De zoogkompressen gaan een paar maanden mee en zijn dus veel duurzamer dan wegwerpkompressen. Ze kosten een euro of 20.
Ik heb de lillypadz maar een paar keer geprobeerd en wat me toen opviel was dat je borsten niet kunnen ademen. Ik vond dat een vervelend gevoel. Daarnaast klopt het dat de lillypadz de melk tegenhouden, maar als er druk op je bosten komt te staan komt er wel melk uit je borsten onder de pad terecht. Als je dan gaat voeden en de pad er af haalt kan het goed zijn dat je in een plas met melk terecht komt. Every. Single. Time. Op de website staat iets over dat dat kan gebeuren als je melkproductie nog niet helemaal gereguleerd is aan de start van je borstvoedingsperiode, maar als je over produceert of een sterk toeschietreflex hebt kan het zijn dat je hier tegenaan blijft lopen. Verder moet je de pad stofvrij bewaren tijdens het voeden van je baby, anders kun je hem niet terug plakken. Dat is een praktisch dingetje, er komen heel snel allerlei stofjes op omdat het een plakkerig ding is. Hoewel je volgens de website maar eens per dag de pad hoeft te wassen, zou het zomaar zo kunnen zijn dat je ze het liefst iedere keer na het voeden wilt of moet wassen omdat ze bijvoorbeeld per ongeluk zijn gevallen of er stofjes op zijn gekomen.
Persoonlijk zou ik de lillypadz gebruiken als ik een feestje had waar ik zonder baby naar toe ging en een mooie BH aan wilde of weer buitenshuis aan het werk ging, minder frequent voedde en weinig melk lekte. Niet in een andere (lees; gewone, alledaagse) borstvoedingssituatie.
Bamboe zoogkompressen
Dit is de meest duurzame en prijsvriendelijke optie omdat je deze kompressen gewoon in de was gooit die je toch al de hele tijd doet. Twee hele grote voordelen. Ik kocht die van mij in een set van tien in de kraamweek. Op de website staat dat ze een groot absorptievermogen hebben maar helaas moest ik iedere twee uur de pads vervangen omdat ze helemaal vol waren. Ik geef eerlijk toe dat mijn lichaam iets te enthousiast aan de nieuwe job begonnen was, maar deze pads waren constant nat. Dat is niet hygiënisch, en slechte hygiëne kan een oorzaak zijn van borstontsteking. Daarnaast irriteerde het materiaal mijn huid. Het jeukte, en als de pad nat werd jeukte het nog meer. Dit hoeft voor jou natuurlijk helemaal niet zo te zijn he! Bamboe staat er juist om bekend heel zacht voor de huid te zijn en lekker te dragen. Maar heb je net als ik een gevoelige huid, dan kun je er rekening mee houden. Ik heb dus wegwerpkompressen laten halen om de boel toch droog te houden. Later in mijn borstvoedingsperiode heb ik de pads nog een paar keer geprobeerd, maar in mijn dunne voedingsbh pasten de pads niet mooi. Het was heel duidelijk te zien dat ik een dot stof in mijn bh had en de jeuk bleef.
Wegwerpzoogkompressen
Naar mijn weten heb je hier twee soorten van: dure en goedkope. De dure ben ik tot nu doe alleen tegengekomen in deze verpakking. De goedkope kom je tegen in alle soorten eigen merk doosjes, maar er zit altijd hetzelfde kompres in. De dure kompressen kosten 3 euro per doosje van 30, de goedkope 2 euro. Je kunt het aan de buitenkant van de doosjes niet zien maar het verschil in kwaliteit is enorm groot. De goedkope kompressen zijn niet voorgevormd en van mindere kwaliteit materiaal. Deze kompressen gaven mij huidirritatie, uitslag en een vreemde bobbel in mijn BH. De dure kompressen zijn gemaakt van een soort spul dat een heel groot absorberend vermogen heeft en lang droog aan blijft voelen, daarnaast hebben ze als groot voordeel dat ze voorgevormd zijn. Dit geeft een prima visueel effect in een dunne BH. Ik had van de dure kompressen minder nodig waardoor ze uiteindelijk ook goedkoper en duurzamer waren dan de goedkope kompressen.
Wat ik je adviseer als je voor het eerst borstvoeding gaat geven
Koop een pak dure wegwerpkompressen voor je kraamweek. Niets meer, niets minder. Van tevoren kun je niet inschatten hoe je lichaam gaat reageren op het geven van borstvoeding. Je weet niet hoe veel er gaat lekken en hoe lang dat gaat duren of hoe gevoelig je bent voor ontstekingen of irritaties. Ook weet je niet hoe groot je borsten gaan worden en wat voor BH je daarbij gaat dragen. Wanneer je productie wat meer is gestabiliseerd (of wanneer dat juist nooit lijkt te gebeuren) kun je een lange termijn beslissing nemen en bijvoorbeeld voor goedkope kompressen, herbruikbare pads of lillypadz gaan.
Foto: Aurimas Mikalauskas @Flickr