EEN KEIZERSNEE IS OOK EEN BEVALLING

Op dit moment is 17% van de bevallingen in Nederland een keizersneebevalling. Dit gebeurt om allerlei redenen. Van een stuitligging tot een niet vlottende bevalling tot een noodsituatie of risico voor de moeder of baby bij een vaginale bevalling.

Een keizersneebevalling kan gepland of ongepland zijn. In het eerste geval weet je vantevoren wanneer je gaat bevallen. Een ongeplande keizersneebevalling gebeurt als je al aan je bevalling was begonnen. Tijdens de bevalling blijkt dan dat jij en je baby veiliger zijn met een keizersneebevalling.

Vaak wordt er in beide gevallen over deze bevallingen gepraat alsof een moeder daarmee haar bevalling uit handen heeft gegeven. Kijk maar hoe makkelijk dat gaat.  Je zegt al snel ‘ ik kreeg een keizersnee’. Of ‘ze heeft een keizersnede ondergaan’. Zo kan het ook voelen. Alsof er iets met je gedaan wordt in plaats van dat jijzelf actief betrokken bent bij de geboorte.

Waar is m’n prijs?

Misschien heb je wel het idee dat je omgeving vindt dat je ‘voor de makkelijke weg’ bent gegaan bij een keuze voor een keizersneebevalling. Bijvoorbeeld wanneer je baby in stuit lag.  Of het voelt alsof je vlak voor de finish van de wedstrijd waar je voor getraind had ineens geblesseerd raakt. Dat is een heel logisch gevoel, zeker als je naar een vaginale bevalling had uitgezien of als je al een lange, heftige bevalling achter de rug had. Dan heb je wel alles gegeven maar mis je voor je gevoel een deel van de ‘prijs’.

Iedereen focust zich op de baby, die is veilig en wel geboren en jij bent ook weer dichtgenaaid. Het is allemaal goed afgelopen. Toch is het krijgen van een gezonde baby niet de enige beloning voor een vrouw die net is bevallen. Het is wel degelijk logisch dat je je voelt alsof je wat mist.  Als je baby vaginaal geboren wordt, komt er een enorme hormoonbom vrij. Je kunt je letterlijk voelen alsof je de finish van een marathon hebt bereikt. Je hoort nu bij alle vrouwen die dit al eerder deden, je voelt je ingewijd. Die hormonen zijn er in veel mindere mate bij je keizersneebevalling, dat kan maken dat je het gevoel hebt dat je bevalling niet af is.

Als je keizersneebevalling ongepland was, is je gevoel van verlies misschien nog wel groter. Je begon, maar haalde de finish anders dan je had gewild. Hopelijk heb je wel even de tijd gehad om aan het idee te wennen. Misschien was het echter een spoedgeval en is alles heel snel gegaan. Ook dan is het belangrijk je verhaal te delen wanneer je er klaar voor bent.

Lees je dit en lopen de rillingen maanden of zelfs jaren na je keizersneebevalling nog steeds over je rug als je er aan denkt? Ga er mee aan de slag. Het boek ‘perfecte bevallingen bestaan niet’ is een mooi begin om bezig te gaan met het verwerken van een moeilijke bevalling.

 

Vertel je verhaal

In het kraambed kan het zijn dat iedereen vraagt naar het ‘waarom’ van de keizersneebevalling en niemand naar hoe de bevalling eigenlijk was. Alsof een keizersneebevalling iets is waar jij geen deel van uitmaakt. Behalve dan dat je hem misschien had kunnen voorkomen. Dat ontneemt je ook nog eens van de mogelijkheid om je verhaal te vertellen, te delen en te vieren. Daar mag je verdrietig, teleurgesteld en boos over zijn.

Realiseer je dat je keizersneebevalling ook een bevalling is. Een bevalling die met zijn eigen uitdagingen komt en zijn eigen verwerking en voorbereiding vraagt. Ook tijdens een geplande keizersneebevalling kun je er voor kiezen bewust emotioneel aanwezig te zijn en dit avontuur aan te gaan. Ook dan kan de vader dichtbij je zijn en je hals gezicht en schouders aanraken (de rest moet een beetje schoongehouden worden en zit achter een schermpje). Ook dan kunnen jullie je moed tonen in een kille, helverlichte operatiezaal. Misschien lukt het je zelfs tijdens je bevalling om te bidden voor de mensen rond je bed.

Keizersneemama, ook jij hebt mooi werk geleverd. Werk dat je voor altijd meedraagt in je lichaam. Ik hoop dat dat litteken je in de toekomst zal herinneren aan alles wat je samen met je baby doormaakte, en dat het jullie band sterker maakt dan ooit tevoren.

Foto:Unsplash