DIY – MAAK EEN SPEENKOORD

Zwanger zijn kan lang duren, zeker als je je uitgerekende datum allang gepasseerd bent en je huis al blinkt aan alle kanten. Daarom vandaag een knutselproject om de klok in je hoofd even uit te zetten en lekker bezig te blijven: Het speenkoord

Speenkoord?

Een speenkoord is trouwens een simpel dingetje waarmee je de speen van je baby vast kunt maken aan wat dan ook. Als de handigheid hiervan je nu nog een raadsel is; wacht maar af, je zult snel genoeg blij zijn dat je een speenkoord geknutseld hebt.

Wat heb je nodig

 • Een leren veter ongeveer 50 cm
 • 4 witte houten kralen (15 mm)
 • 4 blanke houten kralen (15 mm)
 • 2 blauwe stenen kralen (15 mm)
 • 1 roze stenen kraal (15 mm)
 • Een blanke houten speenclip bijvoorbeeld deze
 • Een speentje (maar die kun je ook later toevoegen)

Waar je op moet letten

Let op! Zorg dat je houten kralen een lekker groot gat hebben waar de veter net twee keer doorheen kan, dat geeft het mooiste resultaat.

Natuurlijk kun je ook voor compleet andere kleuren gaan, maar de dingen op het lijstje zijn de benodigdheden voor de ketting op de foto.

Belangrijk is dat de ketting veilig is. Dat betekent dat de ketting niet te lang moet zijn en de kralen niet door de baby van de ketting afgetrokken kunnen worden. Daarom heb ik gekozen voor een stevige leren veter en maximaal 11 kralen van 15 millimeter. Het is niet verstandig zelf een langer koord te maken.

Hoe je het doet

 1. Maak een lus van ongeveer 5 cm. in je leren veter. Laat een uiteindje over, hier schuif je later een kraal over voor een mooie afwerking.
 2. Rijg je kralen aan de veter. Wit, blank, blauw, blank, wit, roze, wit, blank, blauw, blank, wit.
 3. Rijg je speenclip aan de veter en leg een stevige knoop.
 4. Wat er overblijft van de veter rijg je voor de afwerking weer terug door de houten kralen en het restje knip je af.
 5. Maak het speentje vast door het speenkoord door de lus te halen. Trek even goed van alle kanten om te checken of het koord stevig vast zit.