Padsicles; een upgrade van je kraamverband voor verzorging, verkoeling en verlichting na je bevalling.

Al in huis, dat kraampakket? Zo leuk om open te maken, maar niet heus. Het zit meestal vooral vol met een hoop dingen waarvan je liever maar niet weet waar het voor is. Snel weer dicht doen en onder je bed schuiven. (Of je had misschien een gezellig kraampakket van doulalou of moederaarde.. dan heb ik niks gezegd…)

Een van de dingen die erin zitten is kraamverband. Maandverband, maar dan geschikt om te gebruiken na je bevalling.  En daar heb ik vandaag een leuke upgrade voor.

Als je al eens bevallen bent weet je ’t misschien. Nadat je lijf zo’n prestatie heeft geleverd kun je een beetje beurs zijn. Vooral daar beneden. Het kan zijn dat je hechtingen hebt of een scheurtje dat niet is gehecht of dat je perineum nog intact is. Maar er is een heel babyhoofdje doorgekomen, dus in alle gevallen kan wat extra verzorging echt heel fijn zijn.

Van je kraamverband kun je een soort koud kompres met verzorgende ingrediënten maken. Een heerlijk klusje om al in de laatste weken of dagen voor je bevalling te doen voor je toekomstige zelf.

Wat heb je nodig

Oké, je hebt eigenlijk maar een paar dingetjes nodig, en misschien heb je sommige al in huis. Ik heb overal en linkje bij geplakt als voorbeeld, maar je kunt dit natuurlijk kopen waar je wilt. Holland en Barret heeft t allemaal, maar ook bij Natural Heroes kun je de meeste dingen vinden. Gebruik pure ingrediënten, je lichaam is kwetsbaar en zeker als het weefsel ook beschadigd is, is dit iets om nog extra op te letten. Hier komen ze:

 • Een stuk of 15 Kraamverbanden of maxi pads, Het is voor dit recept handig als je verbandjes los verpakt zijn en vleugeltjes hebben.
 • 7 druppels Lavendel olie, etherische/essentiële olie  
 • Een half kopje Aloë vera gel, ga voor een pure variant. Je hebt het in tubes. Hier een voorbeeldje
 • Een derde kopje sap van de toverhazelaar, ja daar stond ik ook even van te kijken. In het Engels heet het Witch hazel, en het is een ingrediënt dat vooral een verfrissende werking heeft.

Aan de slag!

 • Mix aloe vera gel en toverhazelaar sap in een kommetje
 • Doe er dan 7 druppels lavendelolie bij
 • Haal een kraamverband uit z’n wikkel, maar laat de vliesjes op de vleugeltjes zitten
 • Spreid er een eetlepel  heilzame ingrediënten over uit, raak het oppervlakte niet aan met je vingers.
 • Vouw het verband dicht en doe de wikkel er weer om heen
 • Herhaal tot je klaar bent..
 • Doe je kraamverbanden allemaal in een zip lock bag en stop ze in de vriezer tot je ze gaat gebruiken.

En het wachten kan beginnen…

Wanneer je bevallen bent kun je in de kraamweek af en toe een padsicle gebruiken in plaats van een normaal kraamverband. Zwelling, beursheid, aambeien of andere narigheid; een ijskoude padsicle geeft verlichting. De eerste dagen kun je voor de zekerheid zorgen dat je op een kraammatje zit omdat een padsicle wat minder bloed kan opvangen dan een kraamverband zonder gel erop. Let ook op dat je de padsicles alleen voor korte periodes gebruikt. Hoe fijn verkoelende dingen ook zijn, Je vagina en de wond die vanbinnen is ontstaan door het loslaten van de placenta hebben ook af en toe een beetje lucht en ventilatie nodig. Zorg daarom dat kraamverband dat je de rest van de tijd gebruikt geen plastic achterlaagje heeft en wellicht kun je ook af en toe zonder ondergoed op een kraammatje zitten als dat fijn is.