ODE AAN DE SWADDLE

Ik hou er van, simpele dingen die je kunt inzetten voor van alles en nog wat. Je babyuitzet kun je zo gek maken als je zelf wilt, maar echt nodig heb je de meeste dingen niet (kwam ik ook pas achter toen het al te laat was). Een swaddle is een item waarmee je meteen een paar andere dingen op je lijst overbodig maakt en dat je tot in lengte van dagen kunt gebruiken. Waarvoor? Hier komt ie..

 

1. Als inbakerdoek voor een newborn

 

Inbakeren. Had ik me er maar een beetje eerder voor open opgesteld, dan had ik langer plezier gehad van een rustig slapende baby. In sommige landen (volgens mij Nieuw-Zeeland) worden kinderen standaard in een grote mousselinen doek gebakerd, vandaar dat het Engelse woord voor zo’n xl doek ook ‘swaddle’ is.  Als je nu nog zwanger bent kan het echt de moeite lonen om eens te kijken hoe inbakeren werkt, waarom je dat zou kunnen doen en hoe je dat een beetje veilig en makkelijk voor elkaar krijgt. Je hoeft er zeker de eerste maanden helemaal geen speciale spullen voor aan te schaffen. Het enige wat je nodig hebt is een extra grote hydrofieldoek.  En mocht jouw baby helemaal niet gelukkig worden van ingebakerd zitten, dan zijn er nog zat andere dingen waar je die doek voor kunt gebruiken.

In deze video kun je zien hoe je een baby inbakert in een swaddle, maar je kraamhulp kan je ook leren hoe het moet.

 

2. Als onderlegger in de sleepyhead (of een ander babynest)

 

We hadden de kleine sleepyhead al toen pptje geboren werd en daar heeft ze altijd heel fijn mee geslapen in de co-sleeper . Intussen co-sleepen we nog steeds, maar dan in een groot familiebed. Dat werkt vooral ‘s nachts fantastisch, maar overdag is een bed van twee en een halve meter iets te onbegrensd voor een dreumes die van feestjes houdt. Op marktplaats vond ik een buitenkansje en nu hebben we dus ook de sleepyhead grand waarin ze prima dutjes doet op het grote bed. Maar zo’n prachtig witte sleepyhead is natuurlijk na twee dagen kwijlmonstertje klaar voor de wasmand, tijd voor een mooi doekje om erin te leggen zodat de hoes langer fris blijft.

 

 

3. Als afscherming voor in de kinderwagen

 

Het is simpel. Je baby slaapt en je wilt het een beetje donker hebben in de wagen. Of je baby heeft genoeg gezichten gezien voor vandaag en kan wel wat rust gebruiken. Je gooit een swaddle over de wagenkap en klaar. Let wel op als het erg heet is, dan loopt de temperatuur in een kinderwagen snel op en leg je liefst helemaal niks over de wagen, ook niet als zonnescherm. Er zijn speciale clips op de markt waarmee je de swaddle op de wagenkap of de maxicosi kunt vastmaken.

 

4. Als coconnetje bij het voeden

 

Even los van de principiële discussie of je je überhaupt zou moeten bedekken bij voeden in het openbaar. Ik vond het zelf in sommige situaties fijn om iets bij me te hebben om mezelf en mijn baby een beetje af te schermen tijdens het voeden. Een swaddle is daar perfect voor. Vooral omdat je hem waarschijnlijk toch al bij je hebt onderweg. Je knoopt twee punten om je nek of je slaat hem over je schouders en klaar.

 

5. Als aankleedkussenhoes

 

Ik heb me er oprecht over verbaasd dat ik iedere dag mijn aankleedkussenhoes in de was moest doen toen ik een pasgeboren baby had. Voor de helft mijn eigen klunzigheid natuurlijk, maar feit blijft dat er hoe dan ook wel eens iets naast komt. Ik heb me na twee dagen dus niet meer druk gemaakt over mijn prachtige aankleedkussenhoes die goed stond in het interieur en ben hydrofieldoeken gaan gebruiken.

 

6. Als handdoek

 

Hoe vaker je zo’n doek van mousselinen wast, hoe zachter die wordt en hoe beter het absorbeert. Perfect als handdoek. Voor je kleine baby, maar stiekem gebruik ik de grote variant zelf ook wel eens.

 

Overtuigd? Hier wat inspiratie..

 

Eentje met contrast, schijnen baby’s lang geobsedeerd naar te kunnen kijken.

 

Als je denkt, ik ga er voor. Dit gaat een eyecather worden in mijn interieur dan kan ik je deze set van Aden + Anais aanraden.

 

Modern burlap staat bekend om de swaddles met tekst er op. Op pinterest kun je een hoop inspiratie opdoen om deze swaddle te gebruiken als achtergrond voor schattige baby foto’s.

 

Wil je het wat rustiger houden? Deze zijn effen in mooie kleuren.