MASSAGE VAN HET PERINEUM

Een van de dingen waar vrouwen die zich aan het voorbereiden zijn op hun bevalling zich vaak druk over maken, is uitscheuren of ingeknipt worden. Toch is het niet alleen ‘het lot’ dat bepaalt of je van onder heel blijft of niet. Je kunt je lichaam een handje helpen door je perineum vanaf week 34 van je zwangerschap te (laten) masseren.

Het perewat?

Het gebied tussen je vagina en anus heet het Perinuem. Het bestaat uit huid en spieren en is verrassend rekbaar.  kun je je perineum nog een handje helpen om ruimte te maken voor het hoofdje van je baby. Door je huid en spieren dagelijks te (laten) masseren maak je de huid soepel, dit kan voorkomen dat je schade aan je perineum oploopt.

Werkt het?

Wetenschappelijk onderzoek naar het effect van perineummassage is niet zo makkelijk te doen. Per bevalling weet je namelijk niet wat de uitkomst was geweest als je het perineum wel of niet had gemasseerd en je kan het niet overdoen om te controleren. Naast dat je de huid soepeler en rekbaarder maakt, heeft perineummassage nog andere voordelen. Je kunt jezelf alvast op je eigen tempo oefenen in het drukkende gevoel dat het hoofdje van de baby ook zal veroorzaken. Tijdens de massage kun je je oefenen om helemaal te ontspannen en je ademhalen oefenen. Dit geeft je vertrouwen omdat je de impact van ontspannen alvast hebt ervaren. Je zult merken dat als je je ontspant, het drukkende gevoel beter te doen is. Let vooral op de ontspanning van je gezicht en doe dit bewust. Floppy face, floppy fanny! Verder zal je merken dat je iedere keer dat je de massage doet meer kunt hebben en dat er wel degelijk iets aan het gebeuren is met je huid en spieren. Je leert op deze manier je lichaam beter kennen en kunt je beter een voorstelling maken van wat er daar beneden gebeurt tijdens de geboorte.

Praktische tips

Vrouwen, je kunt hier echt zelf mee aan de slag gaan als je ’t niet fijn vind dat iemand anders het voor je doet. Het is alleen wel een gepruts. Je moet je armen helemaal om je toeter heen krijgen en dan met je duimen vol olie in je vagina terecht komen. Vervolgens moet je jezelf een niet zo plezierige massage geven waar je behoorlijk lenig voor moet zijn. Vragen om problemen. Laat dus als het even kan je man of iemand anders die je vertrouwd deze massage voor je doen. Dat geeft jou de kans om je ontspanning te oefenen en maakt alles een stuk eenvoudiger. Moet of wil je het toch zelf doen, probeer dan te masseren met een voet op de WC deksel of op een stoel, zodat je er wat beter bij kunt.

Je kunt je techniek zo ingewikkeld maken als je zelf wilt, maar dat verkleint de kans dat je ook echt elke dag die massage gaat doen vanaf 34 weken.  Daarom gaan we het zo simpel mogelijk houden. Op internet is genoeg aanvullende informatie te vinden als je wel wat meer wilt weten. Het doel van de massage is om de huid soepel en rekbaar te maken. Als je (ongeveer) dagelijks iets met je perineum doet dat dit bevordert, ben je al heel goed op weg. Maak je niet druk over het aantal minuten en precieze aantal millimeters dat je vingers naar binnen moeten.

In het kort

Wat: Masseer het perineum (gebied tussen vagina en anus)

Waarom: Kan schade aan het perineum voorkomen, rekt huid en spieren op, oefenen met ontspannen terwijl je je benen wijd hebt voor iets onprettigs en onbekends.

Wanneer: Vanaf 34 weken, probeer dagelijks een aantal minuten. Niet doen bij infectiegevaar of gebroken vliezen

Nodig: schone handen, simpele olie (olijfolie is prima)

 

Stappenplan

  1. Zorg voor een ontspannen positie
  2. Was je handen en smeer je duimen in met olie. Olijfolie is prima, wees er hygiënisch mee. Stop het bijvoorbeeld in een sprayflesje of gooi wat je die dag niet hebt gebruikt weg.
  3. Ga met je duimen voorzichtig in de vagina en en duw van binnenuit met je duim(en) op het weefsel van het perineum, ongeveer een centimeter de vagina in. Duw met je duimen het weefsel in een u-vorm naar beneden en naar buiten, zoals je je kunt voorstellen dat de baby ook gaat doen. Het is normaal dat het een beetje branderig voelt, of dat je het gevoel hebt heel nodig te moeten poepen. Waarschijnlijk hoef je niet te poepen, het gevoel wordt veroorzaakt door de druk. Zodra de massage stopt ben je het gevoel kwijt. Je zult merken dat je iedere dag iets steviger kunt masseren.
  4. Stop na een paar minuten. Je kunt tussendoor even pauze nemen.

Kerel nog even overtuigen van de heilzame werking van deze circusact? Kijk hier.

Afbeelding via www.papaworden.be, foto Unsplash