WAAROM KANSREKENEN OVER JE BEVALLING JE ONRUSTIG MAAKT

 

Bijna alle zwangeren doen het (wel eens); Kansrekenen. Het begint met ´Hoeveel kans heb ik op een miskraam?’ Verderop in de zwangerschap lees je misschien alles over kansen op aangeboren afwijkingen en daarna verzamel je wat er maar te weten valt over de kans op een keizersnede, een knip, een ziekenhuistransfer of inleiding. Heilzaam? Ik denk van niet. Kansen, cijfers en gemiddelden houden namelijk geen rekening met jou als persoon en jouw situatie. Ook doen ze je al snel terechtkomen in een gedachtewereld vol potentieel gevaar en geven ze je niet de geruststelling waar je naar op zoek bent.

Wat zeggen deze cijfers

Neem bijvoorbeeld de ruggenprik. Jij hebt je voorgenomen om zonder te bevallen, maar omdat je realistisch wilt zijn, zoek je er toch even wat over op. Het percentage vrouwen dat om een ruggenprik vraagt is op dit moment ongeveer 20%. Je leest het, en je hoofd gaat als volgt: Hmm, meer dan 1 op de 5 vrouwen. Waar zou mijn pijngrens liggen? Ehm, neem ik een verdoving bij de tandarts? Check. Is het eerste wat ik deed als ik ongesteld werd twee maal aleve feminax slikken? Check. Met de minuut wordt de kans in je hoofd groter.

Terwijl het cijfertje echt alleen maar zegt hoe veel vrouwen een ruggenprik kregen tijdens hun bevalling. Het cijfer zegt niet dat ze hem namen omdat de pijn ondragelijk was. Het percentage zegt ook niet dat deze vrouwen bij aanvang van de bevalling een ruggenprik graag wilden voorkomen.

Als je toch op onderzoek uitgaat, klik door. Als het goed is staat er een bronvermelding zodat je kunt bekijken waar de cijfers vandaan komen en wie er meededen aan de studie. Een getalletje of percentage blijft als negatief in je hoofd hangen, terwijl als je het verhaal er achter leest, je het cijfer vaak al wat kunt relativeren.  Houd in je achterhoofd dat de Nederlandse geboortezorg uniek is! Resultaten uit buitenlandse studies kun je daarom niet zomaar op de Nederlandse situatie toepassen.

Bespreek beleid met je zorgverlener

Wat veel belangrijker is om bepaalde kansen en risico’s in te schatten, is jouw persoonlijke situatie. Bijvoorbeeld bij welke praktijk je onder controle bent of hoe het beleid in je ziekenhuis is. Verloskundigen en ziekenhuizen hebben voor veel situaties een landelijk beleid, maar andere dingen zijn weer minder afgebakend en dan zal je te maken krijgen met het beleid van jouw eigen verloskundige of ziekenhuis. Stel de vragen die je hebt over situaties waar je je zorgen over maakt aan je zorgverlener, zo weet je beter waar je aan toe bent.

Richt je op waar je wel invloed op hebt

Veel vrouwen gaan op zoek naar percentages om gerustgesteld te worden, maar sluiten hun google sessie af met een onbehagelijk gevoel. Het is goed om met je zorgen aan de slag te gaan, maar een onderzoek geeft vaak geen opluchting. Het voelt eerder alsof een bevalling één grote gok is. Dat is niet waar. Hoewel je niet alles in de hand hebt, heb jij wel degelijk invloed op je bevalling. Ga aan de slag met de dingen die je wel kunt veranderen, dat geeft rust. Vind je het toch leuk om op zoek te gaan naar de cijfers achter bevallen? Binnenkort een blog met leuke, hoopgevende onderzoeken waar je als zwangere wat mee kunt!