ZO MAAK JE JE HUIDVERZORGING SIMPEL ZWANGERPROOF

Geen idee of jouw verloskundige het hier ook met jou over gehad heeft, maar om me heen hoor ik het steeds vaker. Veel standaard verzorgingsproducten bevatten stoffen die hormoonverstorend zijn of bij kleine kinderen voor allergische reacties of huidproblemen zorgen. Niet prettig in het algemeen natuurlijk, maar tijdens je zwangerschap kan het geen kwaad hier een beetje extra op te letten. Je baby is kwetsbaar voor de dingen waar jij in de zwangerschap mee in aanraking komt, omdat veel stoffen door de placenta heen bij je baby terecht komen. Ik ga je nergens bang voor maken waar ik zelf te weinig over weet. Ik weet te weinig over welke stoffen je precies zou moeten vermijden en wat de werking van die stoffen is, laat staan dat ik weet welk gezondheidseffect de stof op lange termijn heeft. Daar gaan we niet over speculeren. Wat ik vandaag wel wil doen is je een aantal fijne alternatieven geven waarmee je het verzorgingsritueel van jezelf en je kleine baby makkelijk wat schoner, simpeler en duurzamer maakt.

Ruil je deo in (en eigenlijk alles met drijfgas)

Je weet misschien de statistieken dat docenten gemiddeld een korter leven hebben. Zou het van de stress zijn? Het zou niet verbazen wanneer een dagelijkse overload aan Axe deo de boosdoener blijkt te zijn. Deo in een spuitbus met drijfgas is niet gezond voor je. Naast dat het inademen van die gassen allerlei gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, is het ook slecht voor het milieu omdat het bijdraagt aan smogvorming. Beter kies je een simpelere deo met minder ingrediënten. Die heb je nog steeds in een spuitbus met een verstuivertje, maar ook bijvoorbeeld in de vorm van een zoutstick of een strooibusje. Mooie bijkomstigheid is dat deze soorten deo vaak ook te koop zijn zonder parfums, iets anders waar veel vrouwen tijdens de zwangerschap minder goed tegen kunnen. Ik word blij van deze in zoutstick. De sprayvariant heb ik met succes aan mijn man opgedrongen, en de resultaten zijn binnen: Hij werkt.

Ga voor een shampoobar en vaste zeep

Dit principe is simpel. Aan veel vloeibare verzorgingsproducten moet je stoffen toevoegen om ze lang houdbaar te maken en dat zijn juist vaak de stoffen met dubieuze reputatie. Bovendien zitten ze in een plastic fles die weekmakers bevat. Producten in een vaste vorm, zoals een blok zeep of een shampoobar hebben vaak een veel kortere ingrediëntenlijst. Wist je dat je je lichaam en haar uitstekend kunt wassen met zeep die puur is gemaakt van verschillende soorten verzeepte olie? Precies wat zeep zou moeten zijn. Kies voor een fijne verzorgende zeep van kwalitatief goede olie en bestel ook meteen een blok shampoo voor je kapsel mee. Naast dat haarzeep veel minder mogelijk schadelijke ingrediënten bevat, helpt het je hoofdhuid ook echt weer in balans te komen. Ik heb heel goeie ervaringen met de zeep van het zeeplokaal. Hij schuimt even fijn als een normale shampoo maar heeft er wel eventjes voor heeft gezorgd dat ik mijn haar de helft minder vaak hoef te wassen.

Gebruik een (baby)sponsje

Voor je minimensje kun je ook gewoon een heel milde vaste zeep gebruiken, hoewel kleine kindjes heel weinig zeep nodig hebben en dus echt niet ieder badje helemaal ingezeept hoeven. In de eerste tijd hoef je zelfs helemaal geen zeep te gebruiken en kun je je baby ook gewoon afsponsen met een klein Konjacsponsje. Konjacsponsjes zijn gemaakt van planten en hebben van zichzelf een reinigende werking. Verder zitten er ook vitamines in het plantje en zijn de sponsjes super zacht. Ze zijn ook heel fijn als een gezicht- of lichaamsscrub voor jou. In veel gewone scrubs zitten namelijk microplastics, hele kleine plastic bolletjes die het schuurwerk voor je doen maar uiteindelijk via je doucheputje het milieu (en uiteindelijk ook je lichaam) enorm vervuilen. Ga voor een scrub met suiker of koffie als scrubzand, gebruik een lichaamsborstel of een konjacsponsje. Voor jezelf kun je kiezen uit sponsjes met verschillende werkingen, voor je baby is een mild sponsje het meest geschikt, bij de merken die ik ken is dat altijd het witte sponsje.

Neem een pot sheabutter

Sheabutter is een prachtig puur verzorginsproduct dat je heel veelzijdig kunt inzetten tijdens je zwangerschap, kraamtijd en borstvoedingsperiode. Het wordt geoogst uit noten, bevat verschillende vitamines en is super voedend voor je huid. Een pot sheabutter vervangt daarmee gerust vier flesjes met wat anders. In tegenstelling tot olie lekt het niet alle kanten op, maar kun je het toch smeren als het in contact komt met je warme huid. Gebruik het om je groeiende buik en borsten al tijdens je zwangerschap wat extra te verzorgen, bij tepelkloofjes, gewoon als dagcreme, als massageolie voor perineummassage of op droge plekjes op de babyhuid. Holistic doula wendy verkoopt sheabutter in verschillende hoeveelheden in haar shop. Deze is ongeraffineerd, zit in een beauty van een blikje en heeft een goed verhaal.

Maak het zelf

Ik geef eerlijk toe, als jij een kleine baby hebt heb je hier waarschijnlijk geen tijd meer voor. Maar als je flinke nesteldrang hebt en snakt naar wat fijne DIYprojecten kun je veel verzorgingsproducten ook goed zelf maken. Die zeep en shampoo zet je met wat studie en een avond knutselen zo zelf op tafel, en op internet kun je werkelijk voor alle verzorgingsproducten een recept vinden. Op www.naturalheroes.nl kun je een hele hoop ingrediënten vinden voor je beautykeuken, bakse!