HET EERSTE JAAR VAN GOED GEWEVEN

Precies een jaar geleden is Goed Geweven van start gegaan, en wow, wat is het een mooi jaar geweest! Na mijn opleiding tot docent KGHypnobirthing besloot ik eigenlijk vrij snel mijn eigen weg te gaan en een cursus te maken waarin verbinding de hoofdrol speelt. Met je eigen lijf, behoeften en gevoel, met je kindje, je man, je zorgverlener, maar ook met God. Spannend, omdat ik geen idee had waar dit project terecht zou komen.. Maar ook zo ontzettend leuk dat ik er nachten van wakker heb gelegen met steeds nieuwe plannen. Ik kon gewoon niet anders.. In het afgelopen jaar heb ik heel veel bij geleerd, en ik kom er telkens weer op uit: Je bent zo bijzonder door God gemaakt vrouw!

Soms is er moed voor nodig om dat te willen zien en moet je kritische vragen stellen. Want waarom doen we de dingen zoals we ze doen rondom de bevalling? Wat betekent veiligheid en wat is voor de zekerheid? Wat wil ik? En geldt dat ook als het de minst bewandelde weg is? Hoe kan ik vertrouwen als ik me door mijn lichaam in de steek gelaten heb gevoeld? Wat heb ik nodig om in vrede mijn kindje te kunnen baren? Allemaal vragen die dit jaar meerdere keren voorbij zijn gekomen en waar ik samen met een hele hoop toffe vrouwen, stellen en verloskundigen mee bezig ben geweest.

In 2018? Cursusboek please! Natuurlijk kan ik m’n materiaal kopiëren, op m’n aller netst gaatjes er in maken en het in een mapje stoppen. Maar wat zou het ontzettend gaaf zijn om een eigen cursusboek te hebben met mooie plaatjes, wijze woorden en verhalen. Ik ben er achter de schermen nog steeds druk mee bezig en stapje voor stapje komt ‘ie er heus wel.

Het afgelopen jaar heeft zich vooral in mijn hoofd afgespeeld. Visie ontwikkelen, materiaal bedenken, Bijbel lezen (Wat staat er over bevallen en wat betekent dat?) en veel en diep nadenken. Daar wil ik het komende jaar even mee stoppen. Genoeg gepeinsd. Goed Geweven is een fantastische cursus die ik keer op keer mag geven aan stellen die er vol voor willen gaan. Ik wil in dit nieuwe jaar m’n gevoel en visie laten spreken in plaats van alles voor de honderdste keer te doordenken. En o wat kan dat moeilijk zijn in een wereld waar het zo om controle en zekerheid draait. Practise what you preach wordt het voor mij dus. Want bevallen is in vertrouwen loslaten, en dat geldt ook voor kindje Goed Geweven. Een vreugdevol en vruchtbaar 2018 allemaal!

 

Liefs,

 

Maartje