DRIE KEER GEUR GEBRUIKEN TIJDENS JE BEVALLING

Een bevalling werkt voor een groot gedeelte instinctief right? Je instinct zal er voor zorgen dat je een veilige plek gaat zoeken om je baby te krijgen. Uit de weg bij roofdieren en andere gevaren. Soms is het fijn om je lichaam een handje te helpen zich veilig te voelen. Een manier om dat de doen is het inzetten van geur.

Ik ben er fan van omdat het heel simpel, maar heel krachtig kan zijn. Een geur waaraan jij een positieve, ontspannen herinnering koppelt, kan namelijk snel opnieuw voor een vertrouwd gevoel zorgen. Door een bekende geur te gebruiken waar je je fijn bij voelt, geef je je lichaam het signaal dat alles ok is en dat je kunt ontspannen en je lijf aan de slag kan met de bevalling. In deze blog drie manieren hoe je geuren makkelijk kunt inzetten.

Het slaapshirt

Mijn favoriet is het slaapshirt. Een shirt waar je zelf in geslapen hebt, heeft je eigen vertrouwde geur en omdat je het iedere dag koppelt aan ‘lekker in slaap vallen’ is het aan ultieme ontspanning gelinkt. Je kunt trouwens in plaats van je eigen slaapshirt ook het shirt van je partner gebruiken. Tijdens de bevalling houd je het lekker bij je en leg je het tegen je aan wanneer je dat fijn vindt. Gebruik iets met een zachte stof die fijn voelt tegen je huid.

De appeltaart

Veel bevallingen hebben een aanloopfase waarin je wel een sterk vermoeden hebt dat je aan het bevallen bent, maar nog niet al je concentratie nodig hebt. De perfecte tijd om je zinnen even te verzetten en een appeltaart te bakken. Naast dat het je een uurtje afleiding biedt, vult je hele huis zich met de geur van appeltaart en dat roept vaak een knus gevoel op. Hmm… Wedden dat je kraambezoek hier blij van wordt! Als je een appeltaart te veel werk vindt, maar je wel graag gebruik wilt maken van het ontspannende effect van iets lekkers in de oven kun je ook voor simpele koekjes gaan. Je zou zelfs het deeg daarvoor al ruim voor de bevalling in de koelkast kunnen leggen.

Essentiële oliën

Essentiële olie is heel sterk geconcentreerde olie uit een plant. De belangrijkste eigenschap is dat de geur van de olie van alles met je gemoed en je gezondheid kan doen. Om lekker te ontspannen worden vooral lavendel en kamille gebruikt, en deze zijn perfect in te zetten tijdens je bevalling. Let wel op. Essentiële olie kun je in de lucht laten komen door het te verdampen of verstuiven, maar je kunt ook een aantal druppels op een doekje doen en daar aan ruiken wanneer je dat fijn vindt tijdens je bevalling. Voor een sterkere ontspannende werking kun je de maanden voor je bevalling de olie alvast gebruiken op een moment dat je je bewust gaat ontspannen, bijvoorbeeld voordat je naar bed gaat.

Veel succes!