HOE DE CONTROLREAK JE BEVALLING IN DE WEG ZIT

Je gymt je helemaal suf, je hebt veertig weken lang alleen maar groene smoothies en noten gegeten, je hebt je verloskundige aan een diepte interview onderworpen en je man kent de grote geboortegids op z’n duimpje. Maar hoe je je ook voorbereid, hoe goed je je verloskundige ook kent, hoe lief je man, vriendin of doula ook is; over je bevalling en de uitkomst ervan heb je geen controle, en dat voelt eng.

Het gevoel van controle hebben over de situatie is heel belangrijk voor ons mensen. Daarom zijn onbekende situaties, hoewel we er zin in kunnen hebben, vaak ook spannend. Daarom raken we zo in de stress als we het overzicht kwijtraken of als er dingen gebeuren die ons leven op z’n kop zetten. Een geboorte is een gebeurtenis die precies om deze reden vaak beangstigend is.

Toch is het juist die contolfreak in jou die een mooie bevalling in de weg staat. Je kunt doen alsof je het allemaal in de hand hebt, helemaal gaan voor een bepaald ideaal en de rest niet eens willen overwegen. Dat voelt zeker, je laat de twijfel immers niet toe? Toch werkt bevallen niet zo. Je hebt geen recht op een geboorte die vrij is van alle ongemak en precies gaat zoals je bedacht had. Als het wel gebeurt is het gewoon een prachtig cadeau.

Tuurlijk mag je je voorkeuren hebben en je gedachten daar vaak naar toe laten gaan. Maar stel je ook andere scenario’s voor en probeer daar vrede mee te vinden. Het kan anders lopen dan je graag wilt, maar je mag erop vertrouwen dat je ook dan waardig kunt blijven en dat jij gedaan hebt wat je kon.

Je moet de controle uit handen geven om het te kunnen beleven.  Zo werkt liefde, creativiteit, iets nieuws proberen, seks, en ook het krijgen van een kind. Geloof me, een (nieuw) kind krijgen gaat de controleerbaarheid van jouw leven flink beïnvloeden. Zie een bevalling als het begin daarvan, een oefening in het loslaten van de controle. Jij doet wat je kunt om je er op voor te bereiden, en de rest ligt simpelweg niet in jouw handen.

Dat je de uitkomst en de loop van jouw bevalling niet in handen hebt, betekent niet dat je ze niet kunt beïnvloeden. Ook een bevalling met onverwachte wendingen kan een mooie ervaring worden waar je goed op terug kijkt. En dat heeft juist alles te maken met je instelling en voorbereiding.

Ok, de controle uit handen geven en je goed voorbereiden, hoe doe je dat?

 

  • Lees je in over de fysieke en mentale kant van bevallen, zodat je voorbereid bent op verschillende scenario’s.
  • Vorm je een beeld over de verschillende opties die je hebt over pijnbestrijding en ingrepen, zodat je weet dat je in veel situaties waarin je je machteloos zou kunnen voelen wel wat te kiezen hebt.
  • Ga eens goed na of er nog dingen zijn die je deep down bezig houden en deal daarmee voordat de geboorte zich aankondigt.
  • Zorg voor vertrouwde gezichten rond je bed, bad of baarkruk, mensen waarmee je je voorkeuren al hebt besproken.
  • Schrijf je geboortevoorkeuren op.
  • Herken het als de controlfreak in jou naar boven komt en heb een passend antwoord klaar.

Foto: Unsplash