
Ik geloof dat een bevalling meer is dan een lichamelijk proces. Het doet op alle fronten wat met jou als vrouw en met jou als mens. Daarom bereidt Goed Geweven je niet alleen lichamelijk voor, maar besteden we ook aandacht aan de diepere lagen. Daar gaat je bevalling namelijk ook over, en dat mag er ook zijn.
Diepe dingen
Iedere vrouw is verschillend en beleeft een bevalling weer op een andere manier. Toch hebben veel vrouwen het gevoel dat ze tijdens of voor hun bevalling werden geconfronteerd met hun diepste angsten of gevoelens. Twee avonden voordat ik ging bevallen liep ik nog met Tjeerd ons vaste rondje door het bos. Ineens overviel me de gedachte dat het wel eens de laatste keer kon zijn. Wat als ik zou sterven tijdens de bevalling? We hebben het daar heel relaxed even over gehad, wat Tjeerd dan zou doen en hoe hij dan verder zou gaan met zijn leven. Toen was het goed.
Bevallen als overgangsfase
Je zorgen maken over doodgaan tijdens je bevalling is op het eerste gezicht helemaal niet logisch. In Nederland is de kans om te overlijden tijdens de bevalling of in het kraambed gelukkig heel klein geworden. Toch weet ik zeker dat ik niet de enige ben bij wie de gedachte door het hoofd geschoten is. Hoewel je tijdens je bevalling waarschijnlijk niet letterlijk ‘doodgaat’, is je bevalling wel een heel grootse gebeurtenis in je leven, eentje die je niet meer ongedaan kunt maken. Net als sterven is een bevalling een overgang naar een heel nieuwe en andere manier van leven waarover je vooraf zo weinig weet. Van vrouw wordt je ineens moeder en beland je ineens in een andere sociale groep met andere verantwoordelijkheden. Bevallen is het begin van jezelf keer op keer ‘weggeven’, zonder jezelf te verliezen.
In die zin is bevallen voor veel vrouwen ook een spirituele ervaring. Het brengt je heel dicht bij waar het allemaal om draait. Het is goed om daar in je zwangerschap al even bij stil te staan zodat je de ruimte ervaart om straks op je eigen manier te bevallen en ook hieraan uiting te kunnen geven. Dat maakt je bevalling op nog een andere manier betekenisvol. Er wordt niet alleen een baby geboren, maar ook een moeder en een vader.
Je op je gemak voelen bij jezelf en bij elkaar
Ook de relaties die je hebt met de mensen om je heen, je man en je eigen lichaam zijn belangrijk. Om relaxed te kunnen bevallen moet je durven vragen om wat je nodig hebt. Je moet je op je gemak voelen. En dat begint met je op je gemak voelen bij jezelf en je eigen lichaam. Vervolgens moet je je tijdens de bevalling ook op je gemak kunnen voelen bij elkaar. Een bevalling kan jullie vertrouwen in elkaar namelijk sterker maken, maar ook beschadigen. Bijvoorbeeld als je er allebei totaal anders in staat of je niet open bent over je wensen, angsten en dromen.
Als je man weet hoe hij voor je kan zorgen en je kan beschermen tijdens je bevalling, en als jij weet wat voor hem belangrijk is om zich goed te voelen, kan juist het feit dat jullie samen zijn je bevalling een boost geven. Ik sprak vorige week nog een vader die zei: ‘Voor mij leek die hele bevalling en de voorbereiding erop maar om èèn ding te draaien, en dat was wat er tussen ons gebeurde en hoe we met elkaar communiceerden.’ En geloof me, de bevalling is nog maar het begin van al het teamwork dat je te wachten staat met een kleintje.
De geboorte van een baby is een intieme, grootse en diepgaande gebeurtenis. Als je daar op voorbereid bent, kan dat heel positief zijn, al is het intens. In Goed Geweven krijg je handvatten om hier alvast samen mee bezig te zijn. Zodat er niet alleen een kindje geboren wordt, maar ook twee ouders die door de bevalling nog dichter naar elkaar toe zijn gegroeid.