
Beter zitten tijdens je zwangerschap
Hoe je baby in je buik precies zit of ligt is voor veel moeders een raadsel. Ideaal is dat een kindje met het hoofd naar beneden ligt en met zijn rug tegen jouw buik. Niet alle baby’s liggen zo. Dat is normaal en niet erg, maar het kan de bevalling wel een grotere uitdaging maken voor jou en de baby. Gelukkig kun je zelf een hele hoop doen om je baby in een fijne geboortepositie te brengen. Een van die dingen is aandacht besteden aan de manier hoe je zit en beweegt. In Goed Geweven gaan we hier nog veel dieper op in, maar in deze blog alvast wat snelle tips die je makkelijk in het dagelijks leven kunt toepassen.
Laat de dame in je los
Onze oma’s kunnen het nog: netjes rechtop zitten. Vroeger was het de normaalste zaak van de wereld om rechtop op een stevige stoel te zitten. Vanaf de jaren 70 werd het voor jongeren ineens not done en stijf om met een rechte rug te zitten in gezelschap. Veel vaste structuren gingen overboord en ook rechtop zitten moest eraan geloven. Het grote bankhangen is begonnen!
Ga maar even na, hoe vaak zit jij niet onderuitgezakt op de bank? Voor je zwangere buik is dat verre van ideaal. Je baby zakt namelijk met zijn rug en kontje naar jouw laagste punt toe. Als je veel onderuitgezakt zit, is dit je rug. Dat kan er voor zorgen dat je kindje telkens met zijn rug tegen jouw rug aanligt en zo zijn voorkeurspositie ontwikkelt. Als je baby vervolgens op die manier indaalt in je bekken en tijdens de bevalling met zijn rug tegen die van jou aan ligt, is het moeilijker voor hem en om zijn weg naar buiten te vinden. Een goed postuur daarentegen brengt meer balans in je lichaam en nodigt je baby uit om op een goede manier in jouw bekken terecht te komen.
Zit op je zitbotten
Als je dus moet zitten, zit dan rechtop en zorg dat beide zitbotten echt het oppervlak raken. Zo creëer je stevigheid voor jezelf. Troost je, je bent niet de enige als je nu denkt: Zitbotten? Heb ik die? Ik voel alleen maar zachtheid die niet op lijkt te houden. Als je wat meer vlees op de botten hebt moet je misschien even wat wiebelen om te zorgen dat je botten het oppervlak raken. Een goede manier om jezelf hierbij te ondersteunen, is door een heel klein fitnessballetje tussen je twee zitbotten te stoppen. Je doet een klein pufje lucht in het balletje, vouwt hem in de lengte op, stopt hem tussen je twee zitbotten en gaat er vervolgens op zitten. Je merkt meteen het verschil en je hoeft jezelf niet telkens te herinneren aan het rechtop zitten.
Ga zitten op een fitness of geboortebal
Over de gemakken van een geboortebal raak ik niet snel uitgepraat. Je kunt hem voor van alles gebruiken rondom en tijdens de bevalling en je kunt er dus ook heel fijn op zitten in het derde trimester van je zwangerschap. Een bal nodigt uit om rechtop te gaan zitten en ongemerkt ga je er ook een beetje van bewegen. De bal houd je bekken netjes in balans en dwingt je om wijdbeens te gaan zitten waardoor de ingang van je bekken zich opent. Belangrijk bij het zitten op en bal: zorg dat je hoog genoeg zit. De bal moet zo hoog zijn dat je heupen een stukje boven je knieën uit komen. Voor de meeste vrouwen is een bal van 65 cm geschikt, als je langer bent dan 1.75 is het raadzaam om voor een bal van 75 cm. te gaan of een 65 cm bal goed hard op te pompen.
Spreid je benen
Misschien ben je het helemaal niet gewend, maar zitten met je benen wijd is een van de beste dingen die je voor je lijf en je baby kunt doen. Zeker in de laatste fase van je zwangerschap. Het zitten in kleermakerszit of met je benen wijd opent de ingang van je bekken en maakt zo ruimte voor je baby. Heb je thuis een hangbank. Kies er keer op keer voor om in kleermakerszit te gaan zitten. Daarbij kun je ook nog een klein kussentje onder je billen stoppen zodat je heupen hoger zijn dan je knieën.
Wil je meer weten over hoe je je lichaam goed kunt voorbereiden op een vlotte bevalling? In Goed Geweven staan we hier uitgebreid bij stil en krijg je oefeningen en tips om hiermee aan de slag te gaan. Ook op de website van spinning babies vind je veel informatie over dit onderwerp.